
اعتیاد در جوانان
امروزه یکی از معضلات تمامی کشورها وجود اعتیاد در جوانان است. جوانان در هر جامعهای به عنوان نیروی سازنده و پایه پیشرفت کشور به شمار میروند. اعتیاد علاوه بر ضربه بر جوامع، به بنیان خانواده نیز آسیب میرساند. هنگامی که اعتیاد وارد خانوادهای میشود، تمامی اعضای خانواده را درگیر مشکل میکند.
هنگام مواجه شدن خانوادهها با اعتیاد پرسشهای زیادی در ذهنشان شکل میگیرد و تلاش میکنند تا مشکل را برطرف نمایند.
در این مقاله تلاشمان بر این است تا به پرسشهای شما پاسخ دهیم. همچنین شما میتوانید در صورت داشتن هر پرسشی درباره جوانانی که درگیر اعتیاد هستند با روانشناسان و کارشناسان ما تماس بگیرید.
مطالب ارائه شده در این پست:
اعتیاد چیست؟
به طور کلی به هر چیزی که انسان بیش از حد تعادل از آن استفاده نماید می گوییم که فرد نسبت به آن محصول اعتیاد پیدا کرده است.
قبل از این که واژگانی چون اعتیاد به اینترنت، فضای مجازی و… رایج شود، بیشتر واژه اعتیاد را برای مواد مخدر به کار میبردند.ن آ
اعتیاد به مواد مخدر نیز در دستهٔ همین تعریف قرار میگیرد. اعتیاد به مواد مخدر نیز به چندین دسته مانند اعتیاد به شیشه، کراک، حشیش و … تقسیم بندی میشود.
دلایل اعتیاد جوانان و نوجوانان
دلایل عمده و فراوانی برای اعتیاد در نظر گرفته میشود. به طور کلی اما میتوان دلایل اعتیاد را خود فرد، خانواده، شرایط اقتصادی و اجتماعی در نظر گرفت. فراموش نکنیم که در اعتیاد جوانان تنها یک عامل تأثیرگذار نیست. سه عاملی که ذکر کردیم در همپوشانی بسیاری با یکدیگر دارند.
برای مثال میتوان گفت که استرس ناشی از کنکور که برخی از جوانان را به سمت مواد مخدر یا قرصهای مضر میکشاند میتواند در اثر فشار بیش از حد خانواده و فشاری که دانشآموز به خود میآورد، باشد. از دلایل اجتماعی که جوانان را در اثر استرس کنکور به سمت اعتیاد می کشاندباور غلطی است که در جامعه جا افتاده که تنها در صورت موفقیت در کنکور میتوانید زندگی بسیار موفقی در آینده داشته باشید.
عوامل فردی مؤثر بر اعتیاد:
نوجوانی و جوانی از جمله مراحل حساس زندگی انسانها است. در این سنین ممکن است جوانان بر اثر داشتن تفکرات غلط همچون گرفتن تأیید از دوستان خود، کنجکاوی و … بخواهند مواد مخدر یا سیگار را امتحان نمایند.
برخی از جوانان تصور میکنند کشیدن سیگار به هیچ عنوان دلیلی برای اینکه به سمت مواد مخدر بروند نیست. اما تحقیقات علمی نشان داده اکثر افرادی که به دام اعتیاد می افتند پیش از رفتن به سمت اعتیاد، سیگار میکشیدند.
از جمله عوامل فردی دیگری که منجر به اعتیاد در افراد میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
-فشار های عصبی بیشازحد
-عدم شناخت و آگاهی جوانان و نوجوانان از مضرات مواد مخدر
-استفاده از مواد مخدر برای کاهش دردهای جسمانی خود بدون تجویز پزشک
-کمبود اعتماد به نفس
-برای این که تأیید دوستان خود را به دست بیاورند.
-نداشتن ثبات شخصیتی
-کنجکاوی
-افسردگی
-برای کاهش وزن
-یکنواخت شدن زندگی
– و….
عوامل خانوادگی مؤثر بر اعتیاد:
خانواده مهمترین و تأثیر گذارترین عامل بر شکل گیری شخصیت افراد جامعه محسوب میشود. خانوادهها میتوانند در اثر درست کردن محیطی امن و آرام همراه با محبت به فرزند، از فروپاشی شخصیت آنان و گرایش به سمت اعتیاد تا حد بسیار زیادی جلوگیری نمایند.
لازم است بدانیم که تنها شرایط اقتصادی خانواده نمیتواند نوجوانان و جوانان را به سمت اعتیاد بکشاند. خانوادههای ثروتمندی نیز وجود دارند که در اثر عوامل دیگر شرایط را برای معتاد شدن فرزندشان مهیا کردهاند.
از جمله عوامل خانوادگی که منجر میشود تا جوانان به سمت اعتیاد گرایش پیدا کنند، به شرح زیر است.
-فقر و شرایط بد مالی خانواده
-کمبود محبت والدین به فرزند
-محبت بیش از حد و جلوگیری از شکل گیری شخصیتی مستقل از فرزند
-اعتیاد یکی از اعضای خانواده
-محدودیتهای بیش از حد خانواده
-آزادیهایی که بیش از حد برخی از خانوادهها به فرزندانشان میدهند.
-طلاق والدین یا رابطه سرد والدین با یکدیگر
-تبعیض میان فرزندان
-و … .
عوامل اجتماعی مؤثر بر اعتیاد:
هیچگاه نمیتوانیم جامعهای را در نظر بگیریم که به هیچ عنوان در روند رشد افراد تأثیر گذار نباشد.
هنگامی که شرایط سیاسی و اقتصادی جامعه در وضعیت بدی قرار دارد، جوانان به دلیل اینکه نمیتوانند به اهداف خود در زندگی دست یابند به سمت مواد مخدر گرایش پیدا میکنند تا شرایط بد خود را فراموش کنند.
هرچند دلیل ذکر شده به هیچ عنوان دلیل موجهی نیست اما نمیتوان کتمان کرد که اقتصاد بد جامعه در افزایش معتادان کشور بسیار تأثیر گذار است.
برخی اوقات جوامعی را میبینیم که به لحاظ اقتصادی وضعیت مناسبی دارند اما به دلیل داشتن فرهنگی باز و عدم محدودیت، گرایش به مواد مخدر در میان جوانان و نوجوانان آن جامعه نیز بالاست. پس فرهنگ نیز از جمله عوامل تأثیر گذار بر اعتیاد جوانان است.
در سدهٔ اخیر تولید فیلمها و سریالهایی که در آنها مواد مخدر و سیگار توسط شخصیتهای فیلم به شکلی جذاب استفاده میشود، در افزایش استفاده از مواد مخدر در میان جوانان بسیار مؤثر بوده است.
دیگر عوامل اجتماعی تأثیر گذار بر اعتیاد عبارتند از:
-وجود بیکاران فراوان در جامعه
-دسترسی آسان به مواد مخدر
-زندگی در محیطی نامناسب
-و ….
رایجترین مواد مخدر
هنگامی که بخواهید درباره انواع مواد مخدر اطلاعاتی کسب کنید میبینید که تعداد بسیار زیادی مواد مخدر وجود دارد که حتی نام برخی از آنها تا به حال به گوشتان نخورده است.
در بین جوانان و نوجوانان گل و حشیش رایجترین نوع مواد مخدر محسوب میشود. عموماً تصور بر این است که این مواد ذکر شده خطر کمتری داشته و اعتیاد به آنها کمتر است.
اما باید بدانید که این گونه مواد میتواند هم اعتیاد آور باشند و هم خطرات فراوانی داشته باشند.
راههای پیشگیری از اعتیاد
همواره در زندگیمان شنیدهایم که پیشگیری بهتر از درمان است. در مورد اعتیاد نیز این شعار صدق میکند.
تربیت درست، وجود محیطی گرم و مهربان در خانواده، شرایط مساعد محیط زندگی و جامعه، داشتن شخصیتی مستقل وبا ثبات، آگاهی از مضرات مواد مخدر و… میتواند تا حد بسیار زیادی مؤثر باشد و از اعتیاد جوانان و نوجوانان جلوگیری کند.
در صورت داشتن هر گونه سؤالی در زمینه اعتیاد میتوانید با روانشناسان ما تماس بگیرید.